Zwykło się uważać, że jeśli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

o kawie
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma zupełnie rozmaite potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica afrykańska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok oraz lubi ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, w następstwie tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać gruntownie skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.