Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. skąd wzięła się kawa Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też słusznego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film