Dziś koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy towary coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy tak właściwie konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje w całości odsunięty od jadłospisu a produkty dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Często zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie wiele artykułów odżywczych, jednakowoż organizm po prostu znosi je o wiele poprawniej. Kapitalnym przykładem godziwego artykuły jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niezmiernie nieraz a dzisiaj niestety została zapomniana.
kasza jaglana ze szpinakiem
Na szczęście coraz to więcej ludzi docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Z jakiego powodu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to pytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to gruntownie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej aniżeli sztampową, popularną nam kaszę, bo nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje nieco więcej czasu ale jest tego godne, bowiem wrażenia smakowe są ściśle mówiąc fajne. Z jakiej przyczyny niemniej jednak musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada bardzo dużo należytych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny towar lub trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest niezwykle poprawnym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, jednak nie wyłącznie, dostarcza albowiem także witaminy z grupy E, które niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele idealnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To kapitalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezmiernie odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, wskutek tego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niesłychanie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.