Należałoby skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak schematycznych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film